5 Eylül 2012 Çarşamba

Büyük Ortak Petros Markaris

Büyük Ortak Petros Markaris

Son yıllarda romanları peş peşe dilimize çevrilen ve kendisine sadık bir okuyucu kitlesi kazanan bir yazar var. Komşumuz Yunanistan’dan Petros Markaris.
1937 İstanbul doğumlu. Doğduğu ev Heybeliada’da hâlâ ayakta. Tüccar olan babası oğlunun bugün Marmara Üniversitesi olan, o zamanki adıyla Sultanahmet Yüksek Ticaret Okulu’nda eğitim görüp tüccar olmasını ister. Bu isteği oğlu pek olumlu karşılamaz ama baba fikrinde ısrar eder ve onu iktisat eğitimi için bu kez Viyana’ya gönderir. Markaris iktisat eğitimi görecek ama iktisatçı olmayacaktır. Yunanca yazmayı düşündüğünden bu ülkeye yerleşir; ilk edebi ürünü ‘Ali Redjo’nun Öyküsü’adlı bir tiyatro oyunudur. Oyun yazarlığına devam ederken Almanca’dan çeviriler yapar ve ünlü Yunanlı rejisör Teodoros Angelopulos’un teşvikiyle film senaryoları yazmaya yönelir. Bu konuda Cannes Film Festivali’nde ödül alacak kadar başarılı olur.
Bu arada Yunanistan’ da televizyonda üç yıl kesintisiz oynayacak kadar çok tutulan ‘Bir Cinayetin Anatomisi’ isimli polisiye dizinin senaristliğini yapar. Bu işten sonra ilk polisiye romanı Gece Bülteni’ni kaleme alır; büyük bir başarı kazanınca başka dillere çevrilir. Sonraki kitapları gecikmeyecek ve Markaris ünlü bir polisiye roman yazarı olacaktır.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder